Hír 16 - Az érem másik oldala

Ez a XVI. kerület internetes hírújságja. Aktuális közéleti kérdések, beszámolók a kerület ügyeiről.

Címkék

1848 (1) 1948 (1) abonyi jános (12) adócsökkentés (4) adomány (1) ajánlószelvény (2) alpolgármester (2) árpádföld (1) Bp (1) Centi iskola (1) Címkék (1) cinkota (3) civil szervezetek (4) csatorna (2) Diploma (1) Dr. Bárándy Gergely (1) egészségügy (1) eladósodás (4) eljárás (1) Elte (1) emlékezés (1) erzsébetliget (1) esélyegyenlőség (1) facebook (2) felújítás (2) fővárosi közgyűlés (2) fűtés támogatás (1) gyermekvédelem (2) Hepp Béla (1) hir16tv (1) horváth csaba (1) időközi választás (2) Igazgazó (1) igazság (1) Imre (1) infláció (2) Iskola (1) iskola (2) iskolaigazgató (1) jókai utcai lakótelep (1) jótékonyság (3) Kaszás Zoltán (1) kedvezmény (1) kerületi tv (1) kerváros kártya (1) kilakoltatás (2) kolozs andrás (10) költségvetés (15) kopogtató cédula (3) környezetvédelem (2) kötvény (6) kovács balázs (6) kovács györgy (1) kovács péter (21) közbiztonság (3) közlekedés (4) külső tanácsadók megbízási díja (1) kultúra (3) lemondás (1) lendl jános (1) lmp (2) m0 (4) m31 (1) magunkról (2) Március 15 (1) március 15 (1) mentor hálózat (1) molnár gyula (4) mozgáskorlátozottak (1) mszp (3) MSZP (1) munka (1) nőnap (1) Nő Tagozat (1) nyugdíj (11) oktatás (5) olvasóink írták (3) önkormányzat (35) orbán viktor (1) pályázat (1) panel (1) parlament (12) pazarlás (1) plágium (1) pocakos (2) pótmunka (1) program (2) propaganda (1) Ruha (1) sashalmi piac (5) schmitt pál (1) Schmitt Pál (1) Semjén zsolt (1) societas (1) SP (1) sport (4) Szerencs (1) Tamás (1) támogatás (7) testnevelés (2) testvérváros (1) trükközés (3) tudomány (1) Tüntetés (1) tusnádfürdő (1) tűzoltóság (1) ünnepség (1) uszoda (3) útépítés (8) választás (2) választási kampány 2010 (10) vidorné szabó györgyi (22) vörös iszap (1) XVI kerület (1) zajvédő fal (3) zebra (1) zöld (2) Címkefelhő

Gyenge lábakon álló költségvetés várható - beszámoló a 2010. dec. 8-i testületi ülésről

2010.12.08. 20:33 | hir16 | Szólj hozzá!

Három, átfogó gazdálkodással kapcsolatos napirendet is tárgyalt 2010. évi utolsó ülésén a XVI. kerületi önkormányzat képviselőtestülete. Az első háromnegyed évről szóló beszámoló, az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet, valamint a költségvetési koncepció mind arról szólnak, hogy hogyan, miként, mire költse el 2011-ben közös forrásainkat a kerületi önkormányzat.

Az MSZP képviselői mindhárom napirendnél felhívták a figyelmet arra, hogy a jövő évi bevételek tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy 2010-ben a remélt bevételek az ingatlanértékesítésekből csupán 40-50% között alakulnak szeptember végén. A 2011-es költségvetési koncepció ennek ellenére nagymértékben támaszkodik ezekre a bizonytalan bevételekre, sőt ezek ÁFA hatása is meghatározó forrásként jelenik meg. A 40%-os teljesülés azt mutatja, hogy a 2010-es tervezéskor jelentősen felülbecsülte az önkormányzat a képességeit, s ha így jár el 2011-ben is, akkor a költségvetés gyenge, bizonytalan lábakon áll majd, s esetleg év közben le kell majd mondani bizonyos kitűzött célokról. 2011-ben emellett megkezdődik az 5 milliárd forint összegű kötvény törlesztése, mely jelentős terheket fog róni a kerületi gazdálkodásra.

Öröm, hogy a koncepcióba Kolozs András javaslatára bekerült a Batthyány Ilona Általános Iskola felújítása, valamint érdemi egyeztetés kezdődhet az önkormányzatban a kerületi gyermekek, óvodások, iskolások biztonságos szállításáról, mely jelenleg többnyire az önkormányzat által üzemeltetett 10 évnél is öregebb, rossz műszaki állapotú busszal történik.

A testület első olvasatban tárgyalt a Kertváros Kártya bevezetéséről. A kerület lakosai által igényelhető kártyával különféle kedvezményeket lehet majd igénybe venni. Abonyi János, az MSZP frakcióvezetője a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a kártya bevezetése nem csupán az igénybevevő állampolgároknak, de a kedvezményeket biztosító vállalkozóknak is hasznos lehet. "Remélem, hogy minél többen igényelni fognak Kertváros Kártyát, mely nem csupán praktikus, de a XVI. kerülethez való kötődést, a lokálpatriotizmust is erősíti." - tette hozzá Abonyi. A kártya bevezetéséről 2011. június 30-ig kell végleges döntést hoznia a képviselő-testületnek.

A képviselő-testület elfogadta a 2011. évi munkatervét. Az előterjesztéshez csak Abonyi János MSZP frakcióvezetőnek volt kiegészítő javaslata. Két nagyon fontos – az előterjesztésből hiányzó - téma napirendre tűzését kérte a polgármestertől a jövő év első félévében:  a képviselő-testület gazdasági programját a 2011-14. közötti időszakra ,valamint a képviselő-testület civil koncepcióját. A polgármester mindkét javaslatot befogadta, így 2011-ben ezekről a kérdésekről is tárgyalni fog a testület.

A képviselő-testület ülésén hivatalosan is lemondott Kovács Balázs, a 10-es körzet fideszes képviselője. Kevesebb, mint két hónapnyi képviselőség után döntött úgy, hogy elhagyja a XVI. kerületi választóit, s inkább a zuglói alpolgármesterséget választja azok helyett, akik bizalmából beülhetett a kertvárosi képviselő-testületbe. A 10-es körzetben 30 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját, mely a hírek szerint 2011. március elejére várható.

A testületi ülés végén Kolozs András, a kerületi MSZP elnöke a Cinkotai Főtér építésével kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet és kérte a megoldást. A főtér felújítása során ugyanis sajnos nem megfelelően lettek kialakítva a parkolóhelyek, az új forgalmi rend pedig ily módon nagyon nehéz helyzetbe hozza a helyi vállalkozókat. A közeli kisbolt, a virágüzlet, valamint a cukrászda azt tapasztalja, hogy forgalmának mintegy felét elveszti amiatt, hogy az eddig többségében autóval érkező vevők - mivel már nem tudnak hol megállni - elmaradoznak. A polgármester ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy bízik a helyzet változásában, de konkrétumot az ügyben nem ígért.

A bejegyzés trackback címe:

https://hir16.blog.hu/api/trackback/id/tr472502579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: iskola kedvezmény költségvetés gyermekvédelem támogatás felújítás alpolgármester kötvény cinkota kovács balázs kolozs andrás abonyi jános kerváros kártya
süti beállítások módosítása