Hír 16 - Az érem másik oldala

Ez a XVI. kerület internetes hírújságja. Aktuális közéleti kérdések, beszámolók a kerület ügyeiről.

Címkék

1848 (1) 1948 (1) abonyi jános (12) adócsökkentés (4) adomány (1) ajánlószelvény (2) alpolgármester (2) árpádföld (1) Bp (1) Centi iskola (1) Címkék (1) cinkota (3) civil szervezetek (4) csatorna (2) Diploma (1) Dr. Bárándy Gergely (1) egészségügy (1) eladósodás (4) eljárás (1) Elte (1) emlékezés (1) erzsébetliget (1) esélyegyenlőség (1) facebook (2) felújítás (2) fővárosi közgyűlés (2) fűtés támogatás (1) gyermekvédelem (2) Hepp Béla (1) hir16tv (1) horváth csaba (1) időközi választás (2) Igazgazó (1) igazság (1) Imre (1) infláció (2) Iskola (1) iskola (2) iskolaigazgató (1) jókai utcai lakótelep (1) jótékonyság (3) Kaszás Zoltán (1) kedvezmény (1) kerületi tv (1) kerváros kártya (1) kilakoltatás (2) kolozs andrás (10) költségvetés (15) kopogtató cédula (3) környezetvédelem (2) kötvény (6) kovács balázs (6) kovács györgy (1) kovács péter (21) közbiztonság (3) közlekedés (4) külső tanácsadók megbízási díja (1) kultúra (3) lemondás (1) lendl jános (1) lmp (2) m0 (4) m31 (1) magunkról (2) március 15 (1) Március 15 (1) mentor hálózat (1) molnár gyula (4) mozgáskorlátozottak (1) mszp (3) MSZP (1) munka (1) nőnap (1) Nő Tagozat (1) nyugdíj (11) oktatás (5) olvasóink írták (3) önkormányzat (35) orbán viktor (1) pályázat (1) panel (1) parlament (12) pazarlás (1) plágium (1) pocakos (2) pótmunka (1) program (2) propaganda (1) Ruha (1) sashalmi piac (5) Schmitt Pál (1) schmitt pál (1) Semjén zsolt (1) societas (1) SP (1) sport (4) Szerencs (1) Tamás (1) támogatás (7) testnevelés (2) testvérváros (1) trükközés (3) tudomány (1) Tüntetés (1) tusnádfürdő (1) tűzoltóság (1) ünnepség (1) uszoda (3) útépítés (8) választás (2) választási kampány 2010 (10) vidorné szabó györgyi (22) vörös iszap (1) XVI kerület (1) zajvédő fal (3) zebra (1) zöld (2) Címkefelhő

Nyílt levél Kovács Péter polgármester úrnak

2010.09.24. 21:21 | hir16 | Szólj hozzá!

Tisztelt Polgármester Úr!

Kedves Péter!
 
Ne haragudj ezért a közvetlenségért, de elég régóta és elég jól ismerjük egymást ahhoz, hogy ezt akár a kerület nyilvánossága előtt is használjam. A nyílt levél pedig általad is kedvelt műfaj, úgyhogy ezért választottam én is.
Kedves Péter!
Most, október 3-ig közvetlen ellenfelek – és remélem, nem ellenségek - leszünk, mivel jómagam a kerületi MSZP szervezetének bizalmából az egyik kihívód leszek. Tudod, hogy sosem voltam a mindenáron való ellenségesség híve, hisz egy önkormányzatot fölösleges átitatnia a pártos ellenségeskedésnek. Ezt retorikában te is nagyon sokszor kifejtetted. De csak retorikában. Néhányszor erre figyelmeztettelek is a testület ülésein. Most azért ültem a billentyűk elé, mert végigolvastam a győzelmi jelentéseteket, melynek címe: 4 év mérlege: megígértük, megtartottuk!
Elismerve mindazt, ami ténylegesen történt, engedd meg, hogy néhány megjegyzést fűzzek hozzá. Annál is inkább, mert elővettem a négy évvel ezelőtti „A Fejlődő Kertvárosért Programot” is, és azzal vetettem össze a „mérlegeteket”.
- Takarékosabb önkormányzat – a tanácsnokok száma a ciklus közben eggyel növekedett és az előző ciklusban működő egy Felügyelő Bizottság helyett három olyan működik, amelynek tagjai tiszteletdíjat kapnak. Lehet, hogy így már nem is 40-50 millió forint a megtakarítás!
- Az uszodák tervei, engedélyei és építési költségei rendelkezésetekre álltak, hisz ezeket még az előző ciklus testülete elkészítette, megnyerte. Fel kellett építeni. Nem kis feladat, de a kivitelezés minősége – legalábbis az Erzsébeligetinek – kritikán aluli lett.
- EU-s pénzek megszerzése – „ Európai Uniós pénzek megszerzésével fejlesztjük a kerületet, a cél évi 3 milliárd forint megszerzése a XVI. kerületnek.”(azaz a négy év alatt 12 milliárd) - szólt az ambiciózus terv 2006-ban. Ezt a testület alakuló ülésén is megerősítetted. Emlékszel – a nyakkendőcserés ünnepi ülés. Ezzel szemben a mostani beszámolóban mintegy 2.7 milliárd forint pályázati pénz megnyeréséről számoltok be. A különbség 9.3 milliárd forint. Valószínű ezért kellett az ötmilliárdos kötvénykibocsátás – azaz hitel – mert anélkül nehezen lett volna megvalósítható mindaz, amit elterveztetek. Arról persze néma csend, hogy ez húsz évig, évente 300 millió Ft körüli éves törlesztést jelent majd a jövendő önkormányzatoknak, vagyis a kerület lakosságának. Erről a napokban közzétett kötelező beszámolód sem ad részletes tájékoztatást.
- Kiderült az is, hogy a 150 új út végül 162 útszakaszt jelent. És legalább kétszer annyi dicsőségtáblát, aminek egyenkénti értéke ötvenezer forint körül van. Nem véletlen becézik a kerületet Fejlődő Táblavárosnak.
- Állításotokkal ellentétben – ezt már szóvá tettem a félidős értékeléseteknél is – az általános iskolások ingyenes tankönyvellátása nem a 2007-es, hanem már a 2006-ban kezdődő tanévben megvalósult. A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázat pedig már közel tíz éve tart.
- Az éjszaka nyitva tartó gyógyszertár sem az elmúlt ciklus találmánya.
- A településrészi városközpontok kialakításának és felújításának programját Szabó Lajos Mátyás polgármestersége idején kezdtük el. Ennek keretében még az előző ciklusban – ezt most saját eredményként tüntetitek fel – rendbe tettük a szentmihályi Pálffy teret és a Hősök terét.
 
Sorolhatnám tovább, de nem teszem. Azzal folytatom inkább, ami nem sikerült – mindent a 2006-os programotokból vettem – és nem szól róla a „győzedelmi ének”, vagy úgy tünteti fel, mintha...:
  • -az átmeneti gondozóház építése vállalkozói tőke bevonásával,
  • -az éjszakai gyógyszertári ügyelet megvalósítása a kerület területén,
  • -a Szilas patak természetes állapotának helyreállítása,
  • -a lakótelepi lakások korszerűsítéséhez való hozzájárulás,
  • -az évi 3 milliárd Ft EU támogatás megszerzése.
Mennyivel őszintébb lett volna egy olyan számvetés, ami ezeket is tartalmazza. Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez ma még nem illik egy kampánykiadványba.
Kedves Péter!
Végezetül néhány gondolat, amit akár tanulságként is levonhatunk a kiadványotokat olvasván. A kerület története nem 2006-ban kezdődött. Nem elítélendő, ha az elődök jó kezdeményezéseit, programjait elismeri és felvállalja egy új vezetés. Színesebbé, élhetőbbé, tartalmasabbá nem a képviselő-testület vagy a vezetés, hanem mi mindannyian tehetjük lakóhelyünket, a Kertvárost. Sőt: VIRÁGZÓVÁ!
 
Tisztelettel üdvözöllek:
 
Abonyi János
az MSZP polgármesterjelöltje

A bejegyzés trackback címe:

https://hir16.blog.hu/api/trackback/id/tr942321189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kovács péter abonyi jános
süti beállítások módosítása