Hír 16 - Az érem másik oldala

Ez a XVI. kerület internetes hírújságja. Aktuális közéleti kérdések, beszámolók a kerület ügyeiről.

Címkék

1848 (1) 1948 (1) abonyi jános (12) adócsökkentés (4) adomány (1) ajánlószelvény (2) alpolgármester (2) árpádföld (1) Bp (1) Centi iskola (1) Címkék (1) cinkota (3) civil szervezetek (4) csatorna (2) Diploma (1) Dr. Bárándy Gergely (1) egészségügy (1) eladósodás (4) eljárás (1) Elte (1) emlékezés (1) erzsébetliget (1) esélyegyenlőség (1) facebook (2) felújítás (2) fővárosi közgyűlés (2) fűtés támogatás (1) gyermekvédelem (2) Hepp Béla (1) hir16tv (1) horváth csaba (1) időközi választás (2) Igazgazó (1) igazság (1) Imre (1) infláció (2) iskola (2) Iskola (1) iskolaigazgató (1) jókai utcai lakótelep (1) jótékonyság (3) Kaszás Zoltán (1) kedvezmény (1) kerületi tv (1) kerváros kártya (1) kilakoltatás (2) kolozs andrás (10) költségvetés (15) kopogtató cédula (3) környezetvédelem (2) kötvény (6) kovács balázs (6) kovács györgy (1) kovács péter (21) közbiztonság (3) közlekedés (4) külső tanácsadók megbízási díja (1) kultúra (3) lemondás (1) lendl jános (1) lmp (2) m0 (4) m31 (1) magunkról (2) március 15 (1) Március 15 (1) mentor hálózat (1) molnár gyula (4) mozgáskorlátozottak (1) MSZP (1) mszp (3) munka (1) nőnap (1) Nő Tagozat (1) nyugdíj (11) oktatás (5) olvasóink írták (3) önkormányzat (35) orbán viktor (1) pályázat (1) panel (1) parlament (12) pazarlás (1) plágium (1) pocakos (2) pótmunka (1) program (2) propaganda (1) Ruha (1) sashalmi piac (5) Schmitt Pál (1) schmitt pál (1) Semjén zsolt (1) societas (1) SP (1) sport (4) Szerencs (1) Tamás (1) támogatás (7) testnevelés (2) testvérváros (1) trükközés (3) tudomány (1) Tüntetés (1) tusnádfürdő (1) tűzoltóság (1) ünnepség (1) uszoda (3) útépítés (8) választás (2) választási kampány 2010 (10) vidorné szabó györgyi (22) vörös iszap (1) XVI kerület (1) zajvédő fal (3) zebra (1) zöld (2) Címkefelhő

A nagy átverés! – a XVI. kerületi önkormányzat 2010. évi költségvetése

2010.04.02. 13:34 | hir16 | Szólj hozzá!

Működési bevételek és kiadások:

Az önkormányzat 2010. évi költségvetésének „előkészítése“ már 2009 végén megkezdődött azzal, hogy a Fidesz helyi potentátjai „irgalmatlan megszorításokat és elvonásokat jósoltak“, ezt hirdették úton-útfélen, ezt fogalmazták bele a költségvetési koncepcióba és az intézményeknek kiadott útmutatóban csökkentett költségvetés tervezését írták elő.

Bizonyára mindenki emlékszik a helyi újságokban, valamint szórólapokon megjelent rémhírekre, hogy mennyi milliót vesz el az a csúnya kormány az iskoláktól, óvodáktól, a szociálisan rászorultaktól, stb. A valóság másként alakult, a működési bevételek nem csökkentek, hanem több mint 150 millió forinttal növekedtek.

Az önkormányzati vezetés nem jött zavarba, ha már többször is kijelentették, hogy csökkenni fog a bevétel és ha a “kormány erre nincs tekintettel“, majd csökkentik ők, szemrebbenés nélkül szajkózva , hogy az állami bevételek csökkentek, ezért jut kevesebb.

A működési bevételekből 759 millió forint lett „átcsoportosítva“ a felhalmozásokra. Az intézmények fi nanszírozásánál, például az óvodai és iskolai pedagógusok, alkalmazottak személyi juttatásai és annak költségei (régebben ezt bérköltségnek neveztük) pár ezer forint híján 270 millió forinttal „lettek megkurtítva“ a 2009 évhez viszonyítva. Ez közel 10%-os jövedelemcsökkentés!

Akinek óvodás, iskolás gyermeke van és arra hivatkozva, hogy nincs pénze az intézménynek pl. kifesteni a tantermet, vagy megjavíttatni a számítógépet, az óvodába új játékokat venni, erre a szülőktől várják az anyagi támogatást, az valójában azért van, mert az önkormányzat több száz millió forintot elvesz erről a területről.

Az MSZP frakció azt indítványozta, hogy az előterjesztést vonják vissza és az intézményfi nanszírozást korrekt módon tervezzék újra.

A polgármester vezényszavára, aki mosolyogva utasította el a javaslatot, a fi deszes többségű testület leszavazta az indítványt.

Felhalmozási bevételek és kiadások:

Erre a célra 6.351 millió forint, azaz HATEZER HÁROMSZÁZ MILLIÓ forint van tervezve a költségvetésben.

Lényegében a sashalmi piac beruházás az, ami ebből nagyobb volument képez 1,6 milliárd forinttal, 700 millió forint szerepel az útépítésekre, 280 millió új bölcsőde építésére.

Ez összesen a 3 milliárdot sem éri el.

Érthetetlen ezek után, hogy korábban miért nyilatkozta kapásból a polgármester azt hogy a Jókai Mór Általános Iskola felújítására nincs pénz, pedig már gerendákkal van kitámasztva az épület, olyan rossz állapotban van. Egy testületi ülésen történt demonstrációnk hatására azért 130 milliót csak beterveztek, de véleményünk szerint ennek a duplája lenne indokolt.

Az eddigiek alapján logikusan következnek a kérdések:

• Miért vesz el az önkormányzat a pedagógusok béréből, ha nem indokolt?

• Miért nem ad az iskolák, óvodák, bölcsődék fenntartására elegendő pénzt, ha lenne miből?

• Miért csökkenti a szociális ellátásra szánt összegeket, ezen belül pl. a köz gyógy ellátásra szánt keretet?

• Miért csökkenti az önkormányzat a tankönyv vásárlás támogatására szánt összeget?

A válasz egyszerű: 

Minden áron bizonyítani, hogy a kormány miatt vannak az elvonások és az így „megtakarított összeget“ a beruházásokra átcsoportosítani, mert itt szabadabban lehet a pénzekkel „gazdálkodni“.

Molnár Gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://hir16.blog.hu/api/trackback/id/tr442160990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: önkormányzat költségvetés kovács péter molnár gyula
süti beállítások módosítása